12 juni, de datum die bij sommigen al maanden op de kalender stond, was het dan eindelijk zo ver. Het NK jeugdwielrennen in Den Haag ging van start.

Afgelopen dinsdag was er nog hard getraind op het bochtige parcours. Vandaag moest het dan echt gebeuren.
Het was gezellig druk, en langzaam begon ook het Avanti-publiek toe te stromen.

Als eerste was het de beurt aan Marissa en Josien, die bij de meisjes categorie 6 van start gingen. Een wedstrijd waarin flink doorgereden werd, enkele uitlooppogingen gedaan werden, en waar we Maaike Boogaard Nederlands kampioen zagen worden.
Josien en Marissa startten helemaal achteraan, slim als ze waren, 2 meter achter het gehele peloton, zodat ze na de eerste bocht al een stuk of 10 renners achter zich hadden.
Langzaam vielen er steeds meer renners van het peloton af, en ook Marissa en Josien zagen we vechten. Josien verloor uiteindelijk het gevecht van het peloton, en moest samen met een ander meisje een paar ronden voor het einde lossen. De sprint wist ze nog wel te winnen, en uiteindelijk finishte ze als 43ste.
Marissa lukte het vandaag wel om het peloton bij te houden. Moe gestreden eindigde ze als 36ste aan het staartje van het peloton.

Om één uur was het de beurt aan ‘onze’ jongens in categorie zes. Tom, die zich had voorbereid door extra vroeg naar bed te gaan, en Marco die gister nog in Mechelen reed.

Na de start, die voor Tom volgens mij niet geheel vlekkeloos verliep (we zagen Tom in het midden doorkomen, terwijl hij ergens vooraan startte), werd er door verschillende renners veel aangevallen.
Ook Marco en Tom waren regelmatig van de partij. Helaas waren er zo veel sterke jongens, dat elke ontsnappingspoging mislukte, zelfs de aanmoedigingen van het publiek hielpen niets.
Onze jongens hebben in ieder geval gestreden voor wat ze waard waren. Twee ronden voor het einde ontstond er bij Tom (en ook bij een paar anderen) verwarring. De jury belde voor de laatste ronde voor de gedubbelde renners in het peloton, maar Tom dacht dat het voor hem de laatste ronde was.
Mario Poldervaart was inmiddels weg gesprongen, en zo kwam Tom als tweede over de finish, waarna hij zijn benen stil hield. Toen hij door had dat de rest van het peloton nog door ging, zette hij weer aan. Helaas was dit niet genoeg. Het NK werd gewonnen door Daan van Sintmaartensdijk, die op de streep zijn clubgenoot Mario klopte. Waarop hij later reageerde: “Bij de jeugd rijd je toch nog gewoon voor jezelf”. Marco zagen we rond de 10e plek uit de bocht komen, en hij eindigde uiteindelijk, heel knap, en verdiend op een mooie negende plek.
Dat Marco toch nog een aardige sprint in de benen heeft, heeft hij vandaag bewezen.
Tom eindigde uiteindelijk, een beetje teleurgesteld, op een 18e plek.
Beiden een fantastische wedstrijd gereden jongens !

Om half 3 was het de beurt aan Lorraine. Ook hier zaten de meiden meestal niet stil, en werd er dus flink doorgereden. Veel meiden kregen het lastig, en zo werd de kopgroep steeds kleiner. Ook Lorraine had het moeilijk. Uiteindelijk kwam ze in een groep van ongeveer zes terecht, en samen hebben ze, in een mooi tempo de wedstrijd uitgereden. Ze wist in de sprint nog twee meiden achter zich te houden en werd uiteindelijk 30ste.

Na Lorraine startte Luuc, die op het laatste moment nog aan de selectie was toegevoegd. Hij was wel zenuwachtig, maar zal niet de enige zijn geweest vandaag.
Na een goede start van Luuc was het vechten geblazen. Voorin werd er om de kampioenstrui voor categorie 1 gestreden, maar voor Luuc was het vooral belangrijk om aansluiting te vinden bij een groepje. Uiteindelijk is het hem niet gelukt, en kwam hij alleen te rijden, wat nog best zwaar was. Des te knapper dat hij op de finish toch nog bij het groepje voor hem terecht kwam, en daar zelfs nog twee renners van wist in te halen.
Luuc eindigde uiteindelijk, helemaal uitgeput, op een 23ste plaats.

In categorie 2 stond Elian aan de start. Hij startte redelijk achteraan, maar schoof langzaam naar voren. We zagen hem verschillende rondes lang mooi vooraan mee koersen, terwijl er achteraan jongens bleven lossen. De laatste paar ronden werd er nog harder gereden, maar Elian hield mooi vol. In de sprint greep hij met een 14e plek naast de bekers, en hij was dan ook enigszins teleurgesteld. Maar het is toch zeker een resultaat om trots op te zijn, en nu blijven er nog kansen open voor volgend jaar !

Als allerlaatste waren de meiden van categorie 4 aan de beurt. Marise en Ruth moesten hier het Avanti-geel verdedigen.
Beiden startten ze achteraan, maar waar het Marise vrij gemakkelijk lukte om naar voren te komen, had Ruth het een stuk lastiger. Ze kwam in een groepje achter het peloton te rijden, en deed er alles aan om hier bij te blijven.
Ondertussen zagen we Marise vooraan mee rijden en zelfs een ontsnappingspoging doen. Ze werd helaas terug gepakt, maar bleef haar positie vooraan vasthouden. In de sprint werd ze heel knap 7e, en reed daarmee de beste uitslag van de dag van Avanti.


Ruth moest haar groepje de laatste ronde laten gaan vanwege rugpijn, en werd uiteindelijk 37e.

Al met al was het een hele mooie dag, waar alle Avantianen hebben laten zien wat ze in huis hadden, en hebben gestreden voor wat ze waard waren. Dat de vereniging door het filmpje op wielerland bekend is geworden bleek wel. Om ons heen hoorden we vele reacties, en werden onze toppers herkend.

Alle deelnemers, vaders, moeder, broertjes, zusjes, en al het andere publiek wat uit Alphen en omstreken gekomen was om onze toppers aan te moedigen, super bedankt voor jullie support. Mede dankzij jullie, het mooie weer, en de spannende wedstrijden was het een erg leuke dag.