De TOUR de JUNIOR is een internationaal jeugdwielerfestijn welke dit jaar al weer voor de 54e keer (8 t/m 13 augustus 2011) werd georganiseerd. In 6 dagen en 9 etappes, Criteriums, Omlopen, een Klassieker, 2 tijdritten bergop en 1 vlakke tijdrit, is gestreden om ereprijzen. Deelname stond open voor jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar. Deelnemers zijn willekeurig ondergebracht in door lokale/regionale bedrijven, gesponsorde ploegen.

Terug in de tijd
Al met al is de TOUR de JUNIOR het oudste jeugdwielerevenement van Nederland en wellicht van Europa met reeds in 1962 buitenlandse deelname. Sinds 1961 schenkt Z.K.H. Prins Bernhard een eremedaille voor de sterkste Nederlandse deelnemer. De KNWU geeft een beker voor de strijdlustigste bij de categorie VII. In januari 2002 ontving de Tour de Junior uit handen van oud-deelnemer Hennie Kuiper, de prestigieuze KNWU Shimano 2001 Award De TOUR de JUNIOR is een non-profit organisatie en is niet afhankelijk van subsidies. Alle wedstrijden worden verreden volgens de reglementen van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie.

Het wedstrijd programma
In het meerdaagse evenement leren de deelnemers alle facetten van een echte etappe wedstrijd. Op het programma staan criteriums, 3 individuele tijdritten waarvan een bergop, omlopen en een heuse klassieker. Op drie dagen zijn er zelfs twee onderdelen te verrijden. In de ochtend een tijdrit en in de avond een criterium of een rit in lijn (omloop). Al deze onderdelen vergen het uiterste van de jeugd. Men leert de krachten verdelen en ontwikkelt koersinzicht. Ook de plaatselijke jeugd komt volop aan zijn/haar trekken met een heuse minitour op de woensdagmorgen.

Bekende deelnemers
Deelnemers van naam uit het verleden zijn o.a. Leo Duijndam, Matthijs de Koning, Hennie Kuiper, Herman Snoeyink, Han Vaanhold, Arnold Voogt, Kees van de Wereld, Frank van Bakel, Johnny Broers, Hennie Stamsnijder, Sjaak Pieters, Corne Kokke, Petra de Bruin, Rob Harmeling, Volker Diehl (Dld), Danielle Overgaag, Erik Dekker (o.a. winnaar van de wereldbeker 2001), Michael Boogerd Johan Bruinsma, Michel Zanoli, Remco Startman, Niels van der Steen, Remco van der Ven, Vincent van der Kooy, Fulco van Gulik (LOTTO-ADECCO), Kor Steenbergen, Niels Scheuneman (vice-wereldkampioen in Lissabon 2001) en Nicole Cooke (GBr) (drievoudige wereldkampioene juniorendames. Neem ook een kijkje op de pagina tour winnaars: winnaars van de Tour de Junior

Winnaar 2011 Tom Wijfje (Wielervereniging Avanti)
Tom was de onbetwiste winnaar. Hij veroverde niet alleen de gele trui (beste in het tijdklassement), maar ook de groene (puntenklassement) en de bolletjestrui (bergklassement). Ook clubgenoot Jesse Langedijk reedsterk en eindigde als 7e in het eindklassement.

De prestatie werd uitgezonden op het jeugdjournaal.