Archive for June, 2011

Alphen genomineerd voor fietsstad 2011

UTRECHT - Bron:tweewieler.nl – Achttien gemeenten dingen dit jaar mee naar de titel Fietsstad 2011. Deze verkiezing van de Fietsersbond vindt voor de vierde keer plaats. De achttien gekandideerde gemeenten hebben zichzelf aangemeld met een motivatie. De kandidaat-steden worden beoordeeld op de belangrijkste fietsroutes naar winkels, stations, sportvoorzieningen enzovoort, maar ook op een speciaal thema ‘Onderweg naar school’.
 
Het gaat daarbij om de schoolomgeving maar ook om de routes er naar toe. Uit de achttien gemeenten die zich kandidaat stelden, nomineert de Fietsersbond op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, meldpuntgegevens) vijf gemeenten voor de titel Fietsstad 2011. In juli maakt de Fietsersbond bekend welke vijf gemeenten de eindstrijd aangaan.
 
Vervolgens bezoekt de deskundige jury de genomineerde gemeenten om de situatie op straat uitgebreid te beoordelen. Ook het publiek krijgt de kans om te reageren op de nominaties via onder andere sociale media. Op deze manier krijgt de jury genoeg informatie om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Op 17 november maakt de Fietsersbond bekend welke gemeente zich Fietsstad 2011 mag noemen.
.
Kindercriteria
Het thema ‘Onderweg naar school’ vraagt natuurlijk om specifieke input van kinderen en ouders. Via onder andere het Jeugdjournaal worden kinderen uitgenodigd om te vertellen wat zij belangrijk vinden en waar de onderzoekers op moeten letten: de kindercriteria. Ook kunnen kinderen meedingen naar een plaats in de jury. Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek namelijk dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen ook een hoger fietsgebruik hebben. Ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen.
 
Veiliger en plezieriger fietsen door Fietsbalans
De Fietsersbond organiseerde al enkele malen (2000, 2002 en 2008) Fietsstadverkiezingen. De verkiezingen hebben als doel gemeenten met een goed fietsbeleid in het zonnetje te zetten en anderen te stimuleren het beter te doen. Dit leidde achtereenvolgens tot de winnaars Veenendaal, Groningen en Houten. Maar het belangrijkste is dat heel veel gemeenten de aanbevelingen van de Fietsersbond hebben opgevolgd en dat het in veel steden veiliger en plezieriger is geworden voor fietsers.
 
De gemeenten die zich kandidaat hebben gesteld in alfabetische volgorde:
Alphen aan den Rijn
Breda
Culemborg
Delft
Den Bosch
Doetinchem
Goes
Groningen
Harderwijk
Houten
Leeuwarden
Leeuwarderadeel
Littenseradiel
Pijnacker-Nootdorp
Roermond
Utrecht
Zoetermeer
 
 


Avanti neemt deel aan NK Junioren en Elite in Dalen

 

 

 

 

 

Komend weekend is Dalen gastheer van het officiële Nederlands Kampioenschap Wielrennen voor 15-tot en met 18-jarigen en de eliterenners zonder profcontract. Het is één van Nederlands grootste wielersportevenementen, waar meer dan 500 coureurs aan de start zullen verschijnen. Nadat Avanti net mooie resultaten heeft geboekt in den Haag voor de 8 tot 15 jarigen hopen we nu op mooie resultaten voor Twan van der Sijs (junior) en Jurgen van Diemen (Elite).

Zaterdag 18 juni: Twan van der Sijs , 130,2 km, 18.30 uur, finish circa 21.35 uur.

Zondag 19 juni: Jurgen van diemen , 179 km, 13.50 uur, finish circa 18.00 uur.

 

Wie onze jongens wil gaan aanmoedigen, het is even rijden maar ze zullen het zeker waarderen. (Nadere info op www.nkdalen.nl)

 


NK Jeugdwielrennen

12 juni, de datum die bij sommigen al maanden op de kalender stond, was het dan eindelijk zo ver. Het NK jeugdwielrennen in Den Haag ging van start.

Afgelopen dinsdag was er nog hard getraind op het bochtige parcours. Vandaag moest het dan echt gebeuren.
Het was gezellig druk, en langzaam begon ook het Avanti-publiek toe te stromen.

Als eerste was het de beurt aan Marissa en Josien, die bij de meisjes categorie 6 van start gingen. Een wedstrijd waarin flink doorgereden werd, enkele uitlooppogingen gedaan werden, en waar we Maaike Boogaard Nederlands kampioen zagen worden.
Josien en Marissa startten helemaal achteraan, slim als ze waren, 2 meter achter het gehele peloton, zodat ze na de eerste bocht al een stuk of 10 renners achter zich hadden.
Langzaam vielen er steeds meer renners van het peloton af, en ook Marissa en Josien zagen we vechten. Josien verloor uiteindelijk het gevecht van het peloton, en moest samen met een ander meisje een paar ronden voor het einde lossen. De sprint wist ze nog wel te winnen, en uiteindelijk finishte ze als 43ste.
Marissa lukte het vandaag wel om het peloton bij te houden. Moe gestreden eindigde ze als 36ste aan het staartje van het peloton.

Om één uur was het de beurt aan ‘onze’ jongens in categorie zes. Tom, die zich had voorbereid door extra vroeg naar bed te gaan, en Marco die gister nog in Mechelen reed.

Na de start, die voor Tom volgens mij niet geheel vlekkeloos verliep (we zagen Tom in het midden doorkomen, terwijl hij ergens vooraan startte), werd er door verschillende renners veel aangevallen.
Ook Marco en Tom waren regelmatig van de partij. Helaas waren er zo veel sterke jongens, dat elke ontsnappingspoging mislukte, zelfs de aanmoedigingen van het publiek hielpen niets.
Onze jongens hebben in ieder geval gestreden voor wat ze waard waren. Twee ronden voor het einde ontstond er bij Tom (en ook bij een paar anderen) verwarring. De jury belde voor de laatste ronde voor de gedubbelde renners in het peloton, maar Tom dacht dat het voor hem de laatste ronde was.
Mario Poldervaart was inmiddels weg gesprongen, en zo kwam Tom als tweede over de finish, waarna hij zijn benen stil hield. Toen hij door had dat de rest van het peloton nog door ging, zette hij weer aan. Helaas was dit niet genoeg. Het NK werd gewonnen door Daan van Sintmaartensdijk, die op de streep zijn clubgenoot Mario klopte. Waarop hij later reageerde: “Bij de jeugd rijd je toch nog gewoon voor jezelf”. Marco zagen we rond de 10e plek uit de bocht komen, en hij eindigde uiteindelijk, heel knap, en verdiend op een mooie negende plek.
Dat Marco toch nog een aardige sprint in de benen heeft, heeft hij vandaag bewezen.
Tom eindigde uiteindelijk, een beetje teleurgesteld, op een 18e plek.
Beiden een fantastische wedstrijd gereden jongens !

Om half 3 was het de beurt aan Lorraine. Ook hier zaten de meiden meestal niet stil, en werd er dus flink doorgereden. Veel meiden kregen het lastig, en zo werd de kopgroep steeds kleiner. Ook Lorraine had het moeilijk. Uiteindelijk kwam ze in een groep van ongeveer zes terecht, en samen hebben ze, in een mooi tempo de wedstrijd uitgereden. Ze wist in de sprint nog twee meiden achter zich te houden en werd uiteindelijk 30ste.

Na Lorraine startte Luuc, die op het laatste moment nog aan de selectie was toegevoegd. Hij was wel zenuwachtig, maar zal niet de enige zijn geweest vandaag.
Na een goede start van Luuc was het vechten geblazen. Voorin werd er om de kampioenstrui voor categorie 1 gestreden, maar voor Luuc was het vooral belangrijk om aansluiting te vinden bij een groepje. Uiteindelijk is het hem niet gelukt, en kwam hij alleen te rijden, wat nog best zwaar was. Des te knapper dat hij op de finish toch nog bij het groepje voor hem terecht kwam, en daar zelfs nog twee renners van wist in te halen.
Luuc eindigde uiteindelijk, helemaal uitgeput, op een 23ste plaats.

In categorie 2 stond Elian aan de start. Hij startte redelijk achteraan, maar schoof langzaam naar voren. We zagen hem verschillende rondes lang mooi vooraan mee koersen, terwijl er achteraan jongens bleven lossen. De laatste paar ronden werd er nog harder gereden, maar Elian hield mooi vol. In de sprint greep hij met een 14e plek naast de bekers, en hij was dan ook enigszins teleurgesteld. Maar het is toch zeker een resultaat om trots op te zijn, en nu blijven er nog kansen open voor volgend jaar !

Als allerlaatste waren de meiden van categorie 4 aan de beurt. Marise en Ruth moesten hier het Avanti-geel verdedigen.
Beiden startten ze achteraan, maar waar het Marise vrij gemakkelijk lukte om naar voren te komen, had Ruth het een stuk lastiger. Ze kwam in een groepje achter het peloton te rijden, en deed er alles aan om hier bij te blijven.
Ondertussen zagen we Marise vooraan mee rijden en zelfs een ontsnappingspoging doen. Ze werd helaas terug gepakt, maar bleef haar positie vooraan vasthouden. In de sprint werd ze heel knap 7e, en reed daarmee de beste uitslag van de dag van Avanti.


Ruth moest haar groepje de laatste ronde laten gaan vanwege rugpijn, en werd uiteindelijk 37e.

Al met al was het een hele mooie dag, waar alle Avantianen hebben laten zien wat ze in huis hadden, en hebben gestreden voor wat ze waard waren. Dat de vereniging door het filmpje op wielerland bekend is geworden bleek wel. Om ons heen hoorden we vele reacties, en werden onze toppers herkend.

Alle deelnemers, vaders, moeder, broertjes, zusjes, en al het andere publiek wat uit Alphen en omstreken gekomen was om onze toppers aan te moedigen, super bedankt voor jullie support. Mede dankzij jullie, het mooie weer, en de spannende wedstrijden was het een erg leuke dag.


  • Nieuwsbrief
    * = verplicht veld
  • TWITTER

  • Copyright © 2011 Heel Alphen Fietst. Handcrafted by Marketing Brigade