blog

Heel Alphen fietst helpt RKSV Wilskracht

Zoals vele verenigingen in Alphen aan den Rijn doet RKSV Wilskracht mee met de Sponsorfietstocht van Rabobank Rijnstreek. Dit regionale evenement vindt plaats op 25 september aanstaande. Tijdens de voorbereidingen  kwamen we in aanraking met de organisatie ‘Heel Alphen fietst’. Nadat een eerste contact was gelegd, bleek direct het enthousiasme van deze mensen: “Natuurlijk gaan we jullie helpen om zoveel mogelijk deelnemers te krijgen die voor jullie gaan fietsen!” In korte tijd hebben we met elkaar geregeld dat we op hun promotie-fietsen mogen gaan rijden en dat er ge-twitterd wordt over onze deelname. Ze komen zelfs mee naar onze trainingen om zo nog meer leden (en hun vrienden en kennissen!) over te halen om mee te fietsen.

Als vereniging hebben we er dit jaar voor gekozen om met zijn allen tegelijk te fietsen. We vertrekken om 13:00 uur bij de Rabobank, Herenhof 16, voor de tocht van 20 km. Zo kunnen ook onze jong(st)e leden meefietsen. Ook iedereen die niet is aangesloten bij een deelnemende organisatie kan die dag meedoen, en voor ons meefietsen. Als u zich inschrijft bij één van de startpunten (Rabobank aan de Flemingweg, Rabobank aan de Herenhof of bij AAV) kunt u ons inschrijfnummer noemen, dat is 66. We rekenen ook op u!

Trouwens, we zijn nog op zoek naar een bakfiets die we op 25 september kunnen gebruiken, wie helpt ons?

Wilskracht, een vereniging waar beweging in zit! www.wilskrachtalphen.nl


Alphen genomineerd voor fietsstad 2011

UTRECHT - Bron:tweewieler.nl – Achttien gemeenten dingen dit jaar mee naar de titel Fietsstad 2011. Deze verkiezing van de Fietsersbond vindt voor de vierde keer plaats. De achttien gekandideerde gemeenten hebben zichzelf aangemeld met een motivatie. De kandidaat-steden worden beoordeeld op de belangrijkste fietsroutes naar winkels, stations, sportvoorzieningen enzovoort, maar ook op een speciaal thema ‘Onderweg naar school’.
 
Het gaat daarbij om de schoolomgeving maar ook om de routes er naar toe. Uit de achttien gemeenten die zich kandidaat stelden, nomineert de Fietsersbond op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, meldpuntgegevens) vijf gemeenten voor de titel Fietsstad 2011. In juli maakt de Fietsersbond bekend welke vijf gemeenten de eindstrijd aangaan.
 
Vervolgens bezoekt de deskundige jury de genomineerde gemeenten om de situatie op straat uitgebreid te beoordelen. Ook het publiek krijgt de kans om te reageren op de nominaties via onder andere sociale media. Op deze manier krijgt de jury genoeg informatie om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Op 17 november maakt de Fietsersbond bekend welke gemeente zich Fietsstad 2011 mag noemen.
.
Kindercriteria
Het thema ‘Onderweg naar school’ vraagt natuurlijk om specifieke input van kinderen en ouders. Via onder andere het Jeugdjournaal worden kinderen uitgenodigd om te vertellen wat zij belangrijk vinden en waar de onderzoekers op moeten letten: de kindercriteria. Ook kunnen kinderen meedingen naar een plaats in de jury. Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek namelijk dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen ook een hoger fietsgebruik hebben. Ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen.
 
Veiliger en plezieriger fietsen door Fietsbalans
De Fietsersbond organiseerde al enkele malen (2000, 2002 en 2008) Fietsstadverkiezingen. De verkiezingen hebben als doel gemeenten met een goed fietsbeleid in het zonnetje te zetten en anderen te stimuleren het beter te doen. Dit leidde achtereenvolgens tot de winnaars Veenendaal, Groningen en Houten. Maar het belangrijkste is dat heel veel gemeenten de aanbevelingen van de Fietsersbond hebben opgevolgd en dat het in veel steden veiliger en plezieriger is geworden voor fietsers.
 
De gemeenten die zich kandidaat hebben gesteld in alfabetische volgorde:
Alphen aan den Rijn
Breda
Culemborg
Delft
Den Bosch
Doetinchem
Goes
Groningen
Harderwijk
Houten
Leeuwarden
Leeuwarderadeel
Littenseradiel
Pijnacker-Nootdorp
Roermond
Utrecht
Zoetermeer
 
 


Deel de weg


De ervaringen van Tine de Jong

Met regelmaat schrijven en plaatsen we artikelen over fietsen op heelalphenfietst.nl. Dat deze artikelen interessant zijn blijkt wel uit het aantal bezoekers dat de site in de afgelopen weken heeft aangetrokken. We zijn echter niet het enige platform waarop geschreven wordt over fietsen. Vandaag plaatste Tine de Jong een artikel op haar website over Heel Alphen Fietst, en haar ervaringen met de Twitterfiets. Graag grijpen wij deze kans aan om u op dit prachtig geschreven artikel te wijzen.

Lees het artikel op http://tinexpression.wordpress.com


Verslag door Hans Lieftink

Geachte #HAF-ERS

Op de VOA borrel van 7 april jl werd ik opgeschrikt toen mijn naam weer werd genoemd. Of ik even naar voren wilde komen. Door alle commotie dacht ik een hele mooie fiets te winnen maar toen het kwartje viel, mocht ik hem drie weken gebruiken! Wel jammer want is een hele mooie witte #HeelAlphenFiets fiets! Ik had meteen wel een probleem want was al op de fiets maar gelukkig kreeg ik mijn Mariette ook aan het fietsen! Ze liet haar auto staan! Dat kostte me de volgende dag wel 19 euro parkeer geld maar je moet er wat voor over hebben! En toen? Toen was het drie weken lang prachtig weer en heb met volle teugen zoveel mogelijk rubber van de banden gereden en is me aardig gelukt. Door het mooie weer is de fiets nog helemaal schoon en in nieuw staat. Misschien dat de remblokjes vervangen moeten worden want de kenners weten dat ik het liefst op de pedalen sta en met de drieversnelling ging dit helemaal top! Organisatie van HeelAlphenFietst, heel vriendelijk dank ik vind het een hele leuke actie en wens mijn opvolger heel veel fiets plezier en net zoveel mooi weer als ik heb gehad!


“Als je haar maar goed zit”

Hoe krijg je mensen de auto uit en de fiets op? Dat is in grote lijnen waar de actie ‘Heel Alphen Fietst’ om draait. Het antwoord is simpel: geef ze 20 graden Celsius, een lekker zonnetje, een zacht briesje (het liefst in de rug) en een fiets met veel versnellingen (accuutje mag ook). Een mooie doch tegelijkertijd redelijk kansloze missie. We leven immers in Nederland. Hier is regen, een dik wolkendek en een gemiddelde windkracht van 4,5 heel normaal. Ik zeg wel eens voor de grap: ‘Waarom fietsen als je dezelfde afstand volledig gemotoriseerd en dus zonder weerstand kunt afleggen?’ Een grap die eigenlijk geen grap is. Want gros van de mensen is zijn namelijk lui, wil niet bezweet arriveren, wil niet zeiknat regenen, wil niet met tegenwind fietsen, wil niet moe worden.

En toch werkt het als je van Hans de Bruin een promotiefiets onder je gat geschoven krijgt waarop staat: ‘Heel Alphen Fietst’. Mijn fiets gebruik ik normaliter alleen als ik van huis naar de kroeg moet en van de kroeg naar huis. Maar met deze fiets ging ik ineens ook naar mijn werk, naar de sportschool, naar de supermarkt en naar de Boskoopse IJssalon Jansen. En wie de witte fiets van de moderne snit ontwaart, met daarop in grote letters ‘Heel Alphen Fietst’, komt toch even kijken en vragen stellen: “Heel Alphen Fietst? Wat is dat nu weer?” Waarna je de uitleg geeft en zij steevast tot slot reageren: “Wel een goed initiatief.” Dan kun je zeggen dat je actie wat heeft opgeleverd.

Ik steun de actie, laat dat duidelijk zijn. Maar tegelijkertijd weet ik dat er door het centrum van Alphen aan den Rijn geen auto minder zal rijden. De afweging blijft namelijk elke dag dezelfde. Kies ik voor warme kleding en trotseer ik weer en wind of kies ik voor een voertuig waarin het droog is, waar de muziek slechts een drukknop ver weg is en waarvan mijn mascara niet uitloopt? Hoe heette die band ook al weer die ergens in de tachtiger jaren een hit scoorde met het nummer ‘Als je haar maar goed zit’. Dat werd een nummer 1-hit omdat iedereen zich daarin herkende.

Dennis Captein (@DCintobusiness op Twitter)We plakken Alphen vol!

Eigenlijk kun je er gewoon niet omheen, heel Alphen plakt de Heel Alphen Fietst stickers. Waar we we ook komen, wat we ook zien.. iedereen lijkt in de ban van Heel Alphen Fietst. Daarvoor willen we via deze weg even onze bewondering uitspreken! Heb jij de Heel Alphen Fietst stickers nog niet en wil je ze toch hebben, informeer dan bij één van de partners of reageer op dit bericht.

 


Jeugdronde Alphen

Een schitterend wielerfestijn beleefden we afgelopen zondag in Alphen.

Om de eerste KNWU wedstrijd op ons nieuwe parcours een extra feestelijk tintje te geven had de jeugdcommissie een paar speciale attracties naar Avanti gehaald. Vanochtend vroeg werd er al een stellage opgebouwd door Patrick Smit die daar op zijn trial ATB de spectaculairste stunts uitvoerde. Rond het middaguur arriveerde Rabo renner Rick Flens die een praatje maakte met de kinderen en de prijsuitreiking deed. Ook was er weer de Rabo Dikke Banden Race en een springkussen voor de kleintjes en was de oude rollenbank  gered van de slopershamer om weer dienst te doen,  dit keer met kinderracefietsen.
Maar vooral konden we genieten van leuke wedstrijdjes en het schitterende weer. Al met al een gezellige drukte, mede doordat ook nog de Duin- en Bollentocht georganiseerd werd door onze toerclub met zo’n 170 deelnemers. (continue reading…)


Amstel Gold Race

Uitleggen wat de Amstel Gold Race is hoeft waarschijnlijk niet. De enige Nederlandse wielerklassieker is in binnen- en buitenland bekend. Nagenoeg elke zichzelf respecterende Nederlandse wielerliefhebber wil deze tocht gereden hebben. Er is immers een toerversie, die elk jaar de dag voor de professionals georganiseerd wordt. Nu mag de link met Heel Alphen Fietst in dit bericht misschien wat ver gezocht lijken, een snelle blik op Twitter verteld ons dat veel Alphense wielerliefhebbers de koers hebben uitgereden.

Daarom willen we (de partners van Heel Alphen Fietst) via deze weg al deze deelnemers van harte feliciteren met het uitrijden van de Amstel Gold Race toerversie.  We zijn trots op jullie!


  • Nieuwsbrief
    * = verplicht veld
  • TWITTER

  • Copyright © 2011 Heel Alphen Fietst. Handcrafted by Marketing Brigade